Miejsca wyprzedane - zapraszamy na kolejną edycję wiosną 2024.
KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na ta
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Wiosną, podczas inauguracji klubu pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, a do stołów siadła ponad setka gości i smakoszy. Gościliśmy m.in. dziennikarzy branżowych oraz Jacka Szklarka, założyciela polskiego Slow Foodu, jego prezesa i przewodniczącego w Europie Środkowej.
Mottem drugiego wieczoru jest hasło „z pola na stół”. To będzie kulinarny ukłon w stronę najlepszych i unikatowych produktów polskiego krajobrazu smaków. Na talerzach nie zabraknie jesiennej gęsiny z bliskiego Siewierza, pstrąga ojcowskiego z pstrągarni, która powstała już w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. Rarytasem będzie także ślimak szary z naturalnej hodowli z Siemoni od Agnieszki Sakowskiej (produkt premium z województw śląskiego). Kolację wspólnie z Grzegorzem Miśtą przygotują: Szymon Bracik, Dominik Duraj, Marek Furczyk, Dawid Klimaniec, Wojtek Harapkiewicz, Katarzyna Rogowska, Maciej Rosiński (cukiernik), Kamil Tłuczek.
Za menu drugiej kolacji odpowiada chef Grzegorz Miśta. Pochodzi z Zawiercia, doświadczenie zdobywał w najlepszych hotelach i restauracjach w całej Polsce. W swojej pracy lubi łączyć prostotę, minimalizm oraz stare, zapomniane smaki z produktami o nowoczesnych trendach. Jest finalistą wielu konkursów kulinarnych, w tym: ArteCulinaria Italiana, CHEF Culinary Cup, Kulinarne Mistrzostwa Polski by Robert Sowa. Był także wyróżniony przez żółty przewodnik Gault&Millau w edycjach 2017-2020 oraz w przewodniku „Poland 100 Best Restaurants". Niedawno trafił do finału Bocuse d’Or Poland 2023, który odbędzie się 9 listopada w Krakowie. Grzegorz Miśta na co dzień gotuje w Restauracji Bluebell w Hotelu Natura Residence w Siewierzu.
Część I:
● Bufet słodki: finger food: trufle orzechowe | ptasie mleczko z rozmarynem | ptyś | patisjer | parowany jogurt | mus pistacjowy | delicje z białej czekolady
● Bufet słony: pâté z gęsich wątróbek, galaretka z pigwy| terrina z sandacza | carpaccio z jelenia, grzyby, czerwona cebula | tatar z pstrąga ojcowskiego, | sery od Garbaciaka, konfitura z jarzębiny | rillettes z kaczki, orzechy | pieczywo, wędzone masło, swojskie masło
Część II:
Kolacja degustacyjna*
● Amuse-bouche rilletes z królika | bergamotka | brioche | + Cava Primo Fiore Brut
● Przystawka ravioli | ślimak szary z Siemoni | dynia | pieprz syczuański | + GRAPPA 98 Invecchiata
● Zupa bulion z pieczonej gęsi siewierskiej | gęsi żołądek | lubczyk
● Danie główne 1 pstrąg ojcowski | kawior | karmelizowany kalafior z sepią | redukcja drobiowa | + Vaccaro Luna Catarratto-Chardonnay
● Danie główne 2 biodrówka jagnięca | palony bakłażan | grzyby/por | + Pinot Nero Veneto IGT
● Deser Kozi ser z Włodowic | rokitnik | + Alvisa 10YO Organic Brandy
*w cenie wine&alko pairing do 6 dań menu degustacyjnego
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej - zgłoszenia na menu wegetariańskie przyjmujemy do środy do godziny 10.00 - 15 listopada 2023, pod adresem Krzysztof.lis@ptwp.pl lub aleksandra.oslislo@ptwp.pl
Szefowie Kuchni:
GRZEGORZ MIŚTA - SZEF KOLACJI
SZYMON BRACIK
DOMINIK DURAJ
MAREK FURCZYK
WOJTEK HARAPKIEWICZ
DAWID KLIMANIEC
KATARZYNA ROGOWSKA
MACIEJ ROSIŃSKI cukiernik
KAMIL TŁUCZEK
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl
SPONSORZY WYDARZENIA:
Bel Mon Resort
Whisky & Spirit House
Catering Planeta Smaku