25-27 marca Katowice zaprezentują najnowsze światowe trendy w cukiernictwie, lodziarstwie i piekarnictwie, ale też rozsmakują w tym, co śląskie!
VIII edycja SweetTARGów będzie pełna atrakcyjnych niespodzianek. Co przygotowaliśmy dla Was w tym roku?
Śniadanie Mistrzów
Przez cały weekend na scenie głównej targów, przy wielkanocnym stole, zagoszczą śląscy mistrzowie. Przy dobrej kawie o tradycjach rodzinnych opowiedzą Emilia Kristof, Tadeusz Bączkowicz oraz Krzysztof Wysłucha. W niedzielę gośćmi będą: biopiekarz Bogdan Smolorz, Anna Berezowska oraz Tomasz Nowak, dla których tradycja jest punktem wyjścia do tworzenia nowej jakości. Spotkania poprowadzą śląscy cukiernicy ze Sweet Team Poland: Renata Martyna i Łukasz Wylenżek.
Smaczne fuzje w duetach lub solo
Będziemy łamać kanony, łączyć smaki w innowacyjny, ale jakże smaczny sposób! Sugarcrafterka Kinga Jakimowicz i cukiernik Paweł Górny stworzą wspólną dekorację z masy cukrowej i czekolady plastycznej. Technolodzy Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski przełamią standardy w deserach lodowych. Krzysztof Polok i Wojciech Makselon (Colorfood) zaprezentują techniki kuchni molekularnej w cukiernictwie. W sztukę tworzenia modnych hybryd wciągnie nas Maria Łapa, a Dominika Muchalska zdradzi swój sposób na „legalne” słodycze.
Rekordy Polski na Śląsku!
Już w sobotę śląsko-małopolskie trio cukierników: Damian Wiśniewski (Creative Pastry Chef), Łukasz Parzymski (Master Martini) i Teresa Trzaskalik (AKO) będzie ustanawiać rekord Polski na najwyższą rzeźbę z czekolady plastycznej. Rzeźba ponad 2,5-metrowego japońskiego smoka ma być w całości wykonana ręcznie. Cukierników wspierają Partnerzy: Master Martini oraz AKO. Z kolei w poniedziałek zaplanowaliśmy rekord z udziałem dzieci i młodzieży na największą liczbę udekorowanych babeczek wielkanocnych. Tę akcję wspiera Emilia Kristof Firma Rodzinna z Rybnika.
Strefa sugarcraftingu
Na zaproszenie Kingi Jakimowicz - organizatorki festiwalu oraz redaktor naczelnej Mistrza Dekoracji, przybędą do niej specjalni goście, którzy opowiedzą o najnowszych trendach oraz technikach dekorowania tortów.
Spotkanie dla Kobiet Branży i Warsztaty Młodego Przedsiębiorcy
Kobiety coraz śmielej torują dla sobie miejsce w branży piekarsko-cukierniczej, coraz mocniej nadają jej ton, ale też płacą wysoką cenę za swój sukces. To właśnie paniom związanym z cukiernictwem, piekarstwem, lodziarstwem, dekoratorstwem cukierniczym poświęcone jest kolejne, czwarte już Spotkanie dla Kobiet Branży, czyli warsztaty rozwoju osobistego prowadzone przez Alinę Śmiłowską. Nowa edycja wraca do Katowic z nowymi wyzwaniami. Tym razem na warsztat pójdą kobiece słabości, które można i warto przerobić na silnego sojusznika.
Alina Śmiłowska poprowadzi również swój nowy autorski projekt „Warsztaty Młodego Przedsiębiorcy”, adresowany do uczniów kształcących się w zawodzie piekarza i cukiernika. Warsztaty mają rozbudzić w młodych ludziach nie tylko kreatywność, przedsiębiorczość, ale też nauczyć efektywnej pracy w grupie.
Pozytywne rywalizacje
Po raz drugi na SweetTARGach będziemy oglądać zmagania młodych cukierników podczas Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego dla Szkół „Zdrowo – smacznie – artystycznie”. Prawdziwą ucztę dla miłośników kawy zapewnią Mistrzostwa Polski Barista oraz Coffee in Good Spirit. Codziennie będzie można podziwiać pokazy Śląskiej Szkoły Baristów!
Będzie ciekawie, zaskakująco i ze smakiem. Zapraszamy na 8. SweetTARGi do Katowic!