KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Wiosną 2023, podczas inauguracji klubu pierwszą kolację poprowadził chef Dawid Klimaniec, drugą Grzegorz Miśta, a do stołów siadła ponad setka gości i smakoszy. Gościliśmy m.in. dziennikarzy branżowych oraz Jacka Szklarka, założyciela polskiego Slow Foodu, jego prezesa i przewodniczącego w Europie Środkowej.
Trzecią kolację poprowadzi wraz z zaprzyjaźnionymi chefami kuchni KATARZYNA ROGOWSKA. Hasłem przewodnim będzie tym razem SYTOŚĆ i interpretacja dawnej kuchni polskiej. Będziemy poruszać się między zapomnianymi recepturami z uczt, podczas których karnawał walczył z postem, jednak całość zyska współczesny charakter dzięki wyobraźni Katarzyny Rogowskiej.
Gość specjalny: ŁUKASZ MODELSKI - historyk sztuki, mediewista i gurmandzista. Reporter – napisał m.in. "Dziewczyny wojenne. Prawdziwe historie" – bestseller, który stał się kanwą serialu telewizyjnego. Autor książek kulinarnych – "Piątego smaku" i "Kuchni na plebanii" i przeznaczonej dla dzieci "Dzieje się je. Mała historia kuchni" oraz "Pysznych przypadków". Redaktor i dziennikarz. Od lat w radiowej Dwójce prowadzi Drogę przez mąkę – audycję o związkach literatury i kuchni (wybór rozmów ukazał się w wydawnictwie Znak) i gotuje dania historyczne na antenie TVP Historia. Zdarza mu się sędziować w konkursach kulinarnych i winnych oraz prowadzić poświęcone jedzeniu i winu spotkania. Laureat Prix de la Littérature Gastronomique przyznawanej przez Académie Internationale de la Gastronomie, współzałożyciel polskiej gałęzi Chaine des Rôtisseurs, autor rozmów z najważniejszymi szefami kuchni na świecie, tropiciel kuchennych historii.
Szefowie Kuchni:
● KATARZYNA ROGOWSKA - SZEFOWA KOLACJI
● MATEUSZ BIENIEK
● ROBERT BINIASZ
● PRZEMEK BŁASZCZYK
● SZYMON BRACIK
● DOMINIK DURAJ
● MAREK FURCZYK
● ŁUKASZ SZYMON GAMOŃ
● DAWID KLIMANIEC
● MARCIN KNAPCZYK
● SZYMON LORENC
● GRZEGORZ MIŚTA
● WITOLD WRÓBEL
Łukasz Modelski - historie kuchenne
Tomasz Izdebski - selekcja alkoholu
Menu kolacji SYTOŚĆ
Część I: ORDEWRY
Wytrawne:
seler | anchovis | majonez rybny
gotowany jogurt | chrust z marchewki | syrop z pieprzu
wołowina suszona w soli | mus jałowcowy
tabuleh z ziołami | krokiet z cielęciny
tatar ze śledzia | suszone kompote morelowe
Słodkie:
ser dojrzewający | suszona śliwka | migdały
ciastko maślane | krem waniliowy | pomarańcze
daktyle | krem pistacjowy | popping z maku
czekoladowy ganache | gruszka | krokant
pralina orzechowa z wiskey
Część II: DEGUSTACJA
I
chleb słodki, chleb słony i pleciony | masło z rosołem | olej z rzepaku
II
podpłomyk | migdałowy sapor | cielęcy język | jałowiec
+ Breganze Frizante Vespaiolo 11%
III
kwaśny buljon z kiszonego owsa | smażone ulipki z kremem twarogowym
+ mocny destylat śledziowy (tradycyjna wódka)
IV
bigosek dawny z jesiotra | jagły | gąszcz z drzewnych owoców | bylina słonecznika
+ Vaccaro Luna Catarratto-Chardonnay
V
kiszka z karpia | animella w miodzie | polskie zimowe szparagi | gorczyca
+ Vaccaro Luna Merlot
VI
kwas z chleba | konfekty z róży | limonia
VII
miodownik | pasternak tretowany | jarzębina
+ La Pozzachera rosso San Domenico Murgia IGT
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl
SPONSOR WYDARZENIA:
Whisky & Spirit House