Katowicki Klub Kolacyjny | kolacja degustacyjna oraz pokaz filmowy

11 marca 2023, sobota

1200x658_v2.png

Organizator

Grupa PTWP Event Center

WSPÓŁPRACA, SPONSORING, SPRZEDAŻ wydarzenia:
Agnieszka Pietras
agnieszka.pietras@mckspodek.pl

KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to nowy, autorski projekt pop-upowych wieczorów kulturalno-kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeni Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją śląskiej kuchni oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Kolacji towarzyszy krótki pokaz filmowy (unikatowe dokumenty dotyczące legendarnego katowickiego Spodka). Partnerstwo z Instytucją Filmową Silesia Film.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

KOLACJA
Zespół wybitnych Szefów Kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Pierwszą kolację poprowadzi Dawid Klimaniec wraz zespołem zaproszonych szefów kuchni.
Wśród zaproszonych do współpracy znaleźli się: Przemysław Budziński | Dominik Duraj  | Marek Furczyk | Mariusz Górecki | Przemysław Kasprzak | Konrad Klimek | Łukasz Kończak | Szymon Lorenc | Grzegorz Miśta

Menu wieczoru pierwszego
11 marca – sobota | 18.00

część pierwsza:

Krótki pokaz filmowy - filmowa podróż w czasie i szansa na zobaczenie krótkich dokumentów dotyczących legendarnego katowickiego Spodka ze zbiorów Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Montaż konstrukcji dachowej hali głównej Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, czas trwania 16 minut, reż. Z. Filar, zbiory Filmoteki Śląskiej.
● Dokument „Główne obiekty zaplecza Wojewódzkiej Hali Widowiskowo-Sportowej w Katowicach”, lata 60., czas trwania 10 minut, reż. R. Trzeszewski, zbiory Filmoteki Śląskiej.

Welcome: Cava Pedregosa Clos De Blancs Brut Nature
Bufet słodki: praliny | makaroniki w śląskim smaku|mini kreple | Bajaderki | Futermyloki | Ule | Orzeszki | Kokosanki | Szpajza
Bufet słony: Spring roll z krupniokiem, ketchup z pomidora i kiszonej kapusty | Ryba w galarecie, emulsja koperkowa, musztardowiec | Tatar z krzyżowej, pikle, gorczyca, domowe maggi | Harynki, sos tatarski, jajo przepiórcze, majonez koprowy | „Galert”: terrina ze świńskich łbów i golonek, ocet jabłkowy, majonez lubczykowy | Pate z dzikiego ptactwa, czarna trufla, mini bukiet dzikich ziół z hołdy | „Jarzynowa”: kompresowane warzywa okopowe, wegański majonez, espuma groszkowa
Napoje przy bufecie: kawa, herbata, woda

część druga:
kolacja degustacyjna*

Amuse buche SZNITY
Śląskie pieczywo,  oliwa z białego maku i wędzonej śliwki, palone masło
pairing: Home Made Żurek Vodka dla Whisky & Spirit House

1. TATAR
Tatar z sezonowanego jelenia, gryka, siemię lniane, wędzone żółtko, piklowane grzyby
pairing: Whisky Scotch Duncan Taylor Smokin' Blended

2. PIEROGI
Raviolo z szarpaną roladą śląską i modrą kapustą, redukcja z pszczyńskiej młodej gęsi owsianej
pairing: Wyborna Piołunówka Haberfeld

3. WODZIONKA 
lubczykowy bulion, croquet z czerstwego chleba i żymloka

4. BIGOS
Terrina z Goczałkowickiego sandacza, bigos z ryb słodkowodnych, „panczkraut” lane ziemniaki z espumą z kiszonej kapusty i redukowanej śmietany
pairing: Okowita Ziemniak Podole Wielkie 2021

5. KLUSKA
Comber z sarny, faszerowana dzikim ptactwem kluska śląska, piklowana kapusta, ozór z dzika, ciemny sos z dziczyzny
pairing: Starka Wódka Whisky & Spirit House

6. KOPA
Kokosowy biszkopt, tropikalne gelly, rodzynki w rumie, chantilly waniliowe,  górska czekolada, lody ajerkoniak
pairing: Rum Cane Island Single Estate El Salvador 7yo
cold brew: Kolumbia Finca „Potsi” Tres Dragones Natural, Rigoberto Herrera (maliny, czekolada, nuty rumowe

*w cenie wine&alko pairing do menu degustacyjnego.
Smak dań wzmocni wine&alko pairing z Whisky&Spirit House - propozycje wybrane na wieczór przez Tomka Izdebskiego.
*na życzenie gościa możliwość przygotowania menu degustacyjnego w wersji wegetariańskiej (zgłoszenia do 9 marca do godz. 12.00).

chef DAWID KLIMANIEC

Ślązak z krwi i kości, miłośnik etyki i kultury łowieckiej oraz kreatywny zwolennik naturalnych smaków i filozofii z pola na stół. Pracował m.in. w kuchni Platinum Mountain Resort Hotel & SPA ***** w Szklarskiej Porębie. Współautor kulinarnej książki „Kucharze Nasza Historia" oraz „Wino i Kuchnia". Juror gastronomicznych wydarzeń i konkursów. Zdobywał doświadczenie w Polsce i za granicą, najbardziej ukierunkowała go jednak praca w restauracji „OX", która znalazł się w World's Best 50 Restaurants oraz w 2016 r. zdobyła gwiazdkę Michelin, którą utrzymuje do dziś.

SPONSORZY WYDARZENIA:
Whisky & Spirit
Palarnia Kawy Grunt
Catering Planeta Smaku

PARTNERZY WYDARZENIA:
Instytucja Filmowa Silesia Film
Filharmonia Śląska
Teatr Śląski
Slow Food Polska
Marka Siejemy

PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl
Portal Restaurant Management
Portal Hotel Management
Portal Poradnik Restauratora
Portal Bilety24

 

Spodek w Katowicach › Skocz do Spodka