5. Katowicki Klub Kolacyjny | MŁODA POLSKA | kolacja degustacyjna + część artystyczna

15 marca 2025, sobota

Zrzut ekranu 2024-12-13 o 11.26.59.png

Bilety

Bilety od: 380 zł

Bilety online 
B
ilet w cenie 380 zł od osoby + opłata serwisowa bileterii / łącznie 399 zł 

 

Kup bilet on-line

Informacje organizacyjne

Informacje organizacyjne
Udział w kolacji 5 października br. możliwy jest dla limitowanej grupy osób.

Cena 380 zł brutto od osoby + opłata serwisowa bileterii (w cenie 6-daniowa kolacja wraz ze sparowanym alkoholem do każdego dania + udział w części artystycznej wieczoru).

Na życzenie możliwość menu w wersji wegetariańskiej - zgłoszenia na menu wegetariańskie przyjmujemy do godziny 10.00, 10 marca 2025, pod adresem Krzysztof.lis@ptwp.pl lub aleksandra.oslislo@ptwp.pl 

start: godz. 18.00

Regulamin wydarzenia tutaj.

Organizator

PTWP SA
Plac Sławika i Antalla 1
Katowice
dzialkomunikacji@ptwp.pl

oraz

PLANETA SMAKU
ul. Konduktorska 33
40-155 Katowice

KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.

KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.

KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Kolacje poprowadzili: chef Dawid Klimaniec, Grzegorz Miśta, Katarzyna Rogowska, Marek Furczyk. Do stołów siadła zawsze ponad setka gości i smakoszy. 

Piątą z serii kolację poprowadzi wraz z zaprzyjaźnionymi chefami kuchni DOMINIK DURAJ. Hasło przewodnie to MŁODA POLSKA – jako punkt wyjścia traktujemy tradycyjne dania kuchni polskiej z poszanowaniem jej regionalności, w nowoczesnej odsłonie i z duchem młodości w interpretacji. Duraj postanowił połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, a także sprowokować do degustacji traktowanej jako swoistej mapy mentalnej smaków. Zapraszamy w podróż po Polsce na nowo!

Chefowie kolacji:    

● DOMINIK DURAJ /  SZEF KOLACJI
● MATEUSZ BIENIEK 
● PRZEMEK BŁASZCZYK 
● JACEK GÓRA  
● MAREK FURCZYK
● ŁUKASZ JASIŃSKI 
● PRZEMYSŁAW KASPRZAK 
● DAWID KLIMANIEC 
● SZYMON LORENC 
● GRZEGORZ MIŚTA 
● DIMA PETROV 
● KATARZYNA ROGOWSKA 

selekcja alkoholu: TOMASZ IZDEBSKI

MENU WIECZORU:

Część 1: BUFET – SPIŻARNIA
SMAKI WYTRAWNE:
*TATAR WOŁOWY | sos ponzu | żółtko | nasturcje
*KROKIET Z KACZKI | żel z rokitnika 
*CHŁODNIK Z BURAKA | dziki bez | zielony ogórek i koper - mini butelka do mleka
*ŚLEDŹ | jabłko | kalarepa | ziołowa maślanka z wasabi
*PIERÓG Z SELERA | bakłażan z miso | mikro liście
SŁODKI KREDENS
*SERNIK GRZYBOWY | sosna
*SZARLOTKA | rabarbar | ziele angielskie
*BAJADERKA Z CIATA CZEKOLADOWEGO | rum | orzechy z Jankowic
*ŚLIWKA | korzenny krem
*KARPATKA | mąka konopna | jałowiec | agrest ponalewkowy 

Część 2: MENU DEGUSTACYJNE 

PIECZYWO:
PSZENNE, GRZYBY, PĘCZAK
ŻYTNIE Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ
ORKISZOWE Z PRAŻONYMI ZIARNAMI
MASŁO Z KWAŚNEJ ŚMIETANY, PASZTETOWA
OLEJ RZEPAKOWY

RZEKA 
pstrąg | dziki bez | kawior | olej z dębu
GÓRY
pierogi z bryndzą | bulion z serów owczych | suszona  szynka
JEZIORO
consommé z kaczki | pączek z kaczą krwią | kawior | wędzony węgorz  
MORZE
paprykarz z troci | fumet pomidorowo-paprykowe | popcorn z ryżu | rokitnik
LAS
dzik | baba ziemniaczana na mące żołędziowej |  sos truflowy | brusznica
ŁĄKA
grysik | palone masło | miód z mniszka lekarskiego | syrop z brzozy | kombucha z bergamotką

Część 3: część artystyczna
szczegóły wkrótce

ORGANIZATORZY WYDARZENIA:
PTWP Event Center
Catering Planeta Smaku

PARTNER WYDARZENIA:
Whisky & Spirit House

PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl

×
Spodek w Katowicach › Skocz do Spodka