KATOWICKI KLUB KOLACYJNY to autorski projekt pop-upowych wieczorów kulinarnych (Vesper Silesia) w przestrzeniach Międzynarodowego Centrum Kongresowego. To scenariusz rozpisany na wyjątkowe spotkania i emocje pobudzane przez zmysły. Łączymy nietuzinkowe przestrzenie, talenty wirtuozów kulinarnych i sztukę.
KONCEPCJA:
USTA: Menu degustacyjne z nową interpretacją kuchni polskiej oraz z selekcją dopasowanych alkoholi do każdego z dań.
OCZY: Dbałość o prezentację na talerzach.
USZY: Komentowana kolacja wraz z kameralnymi rozmowami przy stole.
KOLACJA
Zespół wybitnych szefów kuchni na co dzień gotujących w najlepszych restauracjach spotyka się na jeden wieczór, by przygotować kolację dla gości Katowickiego Klubu Kulinarnego. Kolacje poprowadzili: chef Dawid Klimaniec, Grzegorz Miśta, Katarzyna Rogowska, Marek Furczyk. Do stołów siadła zawsze ponad setka gości i smakoszy.
Piątą z serii kolację poprowadzi wraz z zaprzyjaźnionymi chefami kuchni DOMINIK DURAJ. Hasło przewodnie to MŁODA POLSKA – jako punkt wyjścia traktujemy tradycyjne dania kuchni polskiej z poszanowaniem jej regionalności, w nowoczesnej odsłonie i z duchem młodości w interpretacji. Duraj postanowił połączyć tradycję z nowoczesnymi trendami kulinarnymi, a także sprowokować do degustacji traktowanej jako swoistej mapy mentalnej smaków. Zapraszamy w podróż po Polsce na nowo!
Chefowie kolacji:
● DOMINIK DURAJ / SZEF KOLACJI
● MATEUSZ BIENIEK
● PRZEMEK BŁASZCZYK
● JACEK GÓRA
● MAREK FURCZYK
● ŁUKASZ JASIŃSKI
● PRZEMYSŁAW KASPRZAK
● DAWID KLIMANIEC
● SZYMON LORENC
● GRZEGORZ MIŚTA
● DIMA PETROV
● KATARZYNA ROGOWSKA
selekcja alkoholu: TOMASZ IZDEBSKI
MENU WIECZORU:
Część 1: BUFET – SPIŻARNIA
SMAKI WYTRAWNE:
*TATAR WOŁOWY | sos ponzu | żółtko | nasturcje
*KROKIET Z KACZKI | żel z rokitnika
*CHŁODNIK Z BURAKA | dziki bez | zielony ogórek i koper - mini butelka do mleka
*ŚLEDŹ | jabłko | kalarepa | ziołowa maślanka z wasabi
*PIERÓG Z SELERA | bakłażan z miso | mikro liście
SŁODKI KREDENS
*SERNIK GRZYBOWY | sosna
*SZARLOTKA | rabarbar | ziele angielskie
*BAJADERKA Z CIATA CZEKOLADOWEGO | rum | orzechy z Jankowic
*ŚLIWKA | korzenny krem
*KARPATKA | mąka konopna | jałowiec | agrest ponalewkowy
Część 2: MENU DEGUSTACYJNE
PIECZYWO:
PSZENNE, GRZYBY, PĘCZAK
ŻYTNIE Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ
ORKISZOWE Z PRAŻONYMI ZIARNAMI
MASŁO Z KWAŚNEJ ŚMIETANY, PASZTETOWA
OLEJ RZEPAKOWY
RZEKA
pstrąg | dziki bez | kawior | olej z dębu
GÓRY
pierogi z bryndzą | bulion z serów owczych | suszona szynka
JEZIORO
consommé z kaczki | pączek z kaczą krwią | kawior | wędzony węgorz
MORZE
paprykarz z troci | fumet pomidorowo-paprykowe | popcorn z ryżu | rokitnik
LAS
dzik | baba ziemniaczana na mące żołędziowej | sos truflowy | brusznica
ŁĄKA
grysik | palone masło | miód z mniszka lekarskiego | syrop z brzozy | kombucha z bergamotką
Część 3: część artystyczna
szczegóły wkrótce
ORGANIZATORZY WYDARZENIA:
PTWP Event Center
Catering Planeta Smaku
PARTNER WYDARZENIA:
Whisky & Spirit House
PATRONI MEDIALNI
Portal Well.pl
Portal Horecatrends.pl